Проявата започна с дефиле на духовите оркестри, които огласиха центъра на града в ранния след обeд. Начело на шествието бяха Мажоретен състав към НЧ „Иван Вазов-1872“, Младежки духов оркестър – Берковица и Берковската духова музика. Пъстрота и настроение внесоха духовите оркестри, които събраха големи овации на дефилира.

Културното събитие бе открито от заместник - кмета на Община Берковица Радослав Найденов, който поздрави участниците, гостите и жителите на града.

Седемчасовият лудешки маратон на надсвирването събра хиляди с магията на бързите ритми, обезоръжаващата и най-големия скептик атмосфера и денонощното веселие. На площада се извиха кръшни хора.

Ако някой попита какъв е балканският характер, кое е нещото в него, което е единствено по рода си, грабващо, непреходно и често чудновато по очарователен начин за чужденците? Отговорът е само един : БАЛКАНСКАТА ЛУДОСТ и способността винаги и навсякъде да се забавляваме !!! На берковска сцена отново извиси глас Руслан Мъйнов, който за втора година е водещ на събитието.

10 оркестъра участваха в конкурсната част на БДМ Феста. Тричленно жури с председател Пламен Марков, диригент на Плевенски общински духов оркестър, и членове Георги Красимиров ( Герасим) и Иван Павлов, секретар на НЧ „Иван Вазов-1872“ и ръководител на Младежки духов оркестър „Берковица“ оценяваше участниците за музикалност, виртуозност, артистичност и атрактивност.

Победител стана духовият оркестър от гр. Сандански. Журито не присъди второ място, а на трето място класира два оркестъра – Духовият оркестър от село Литаково и Духовият оркестър от Троян.

Поощрителни награди получиха Младежки духов оркестър „Берковица“ и Духов оркестър „Монт мюзик“, гр. Монтана. Организаторите на фестивала – Берковската духова музика и Община Берковица са убедени, че събитието продължава да утвърждава традициите на този край в областта на духовите оркестри и спомага за развитие образа на Община Берковица като дестинация за културен туризъм.