На мегдана насред селото бяха се събрали десетки жители и гости на Царевец, наобиколили украсената конска каруца, която трябваше да отведе бабата и акушерката до дома на най-малкия жител на селото - шестмесечния Георги Бориславов Цолов, за да благословят младенеца и да му пожелаят здраве и късмет.

Пременени в национални носии, млади моми и невести се отправиха към дома на младенеца, съпроводени от игривите хороводни песни на Женската фолклорна група "Белокаменица" към местното Читалище "Просвета".

Илинка Кръстева беше "бабата", на която тази година се падна честта да нарича и благославя малкия Георги и майка му - Йоана Павлова, заедно с атрактивните си помощници - "акушерката" Кирил(Ка) Гоцев(а) и "помощник-бабата" Любомир Кнезовски. Тържествено и ритуално, скъпите гости бяха посрещнати от домакините в дома на младото семейство, които бяха подготвили богата трапеза за празника.

"Бабата“ Илинка Кръстева дари малкия Георги, пожела му здраве, учение и късмет, благослови младата майка с китка кокичета и здравец, с пожелание за още деца, и по традиция изми лицето на младенеца, за да го запази от уроки и "лоши очи“. Майката Йоана изрази своята благодарност към "бабата“, целуна ѝ ръка в знак на благодарност и ѝ поля вода да си измие ръцете.

Наричанията и благословиите на "бабата“, изречени по време на ритуалното измиване, са тясно свързани с вярването в пречистващата сила на водата, което е в основата и на самия ритуал.

Младите моми извиха пъстро хоро под хороводните песни на гласовитите царевчанки в дома на младите родители за здраве, мир и благоденствие.

След гостуването, всички се отправиха към салона на кметството, където продължи всеобщото веселие за празника.