На мегдана насред селото бяха се събрали десетки жители и гости на Царевец, наобиколили украсената конска каруца, която трябваше да вземе „бабата“ от дома ѝ, за да я закара до дома на най-малкия жител на селото - осемемсечната Вероника Ангелова. Неизменните помощници на „бабата“ бяха "акушерката" Кирил(Ка) Гоцев(а) и "помощник-бабата" Любомир Кнезовски.

На "бабата", Илинка Кръстева, за втора поредна година се падна честта да нарича и благославя малката Вероника и майка ѝ - Незабравка Петкова, заедно с атрактивните си помощници. Тя отвори широко врати за скъпите гости и посрещна младите майки, чиито деца са тригодишни.

Пременени в национални носии, млади моми и невести се отправиха към дома на младите родители, съпроводени от игривите хороводни песни на Женската фолклорна група "Белокаменица" към местното Читалище "Просвета".

Тържествено и ритуално, скъпите гости бяха посрещнати от домакините в дома на младото семейство, които бяха подготвили богата трапеза за празника. "Бабата“ Илинка Кръстева дари малката Вероника и ѝ пожела здраве, учение и късмет, благослови младата майка с китка кокичета и здравец, с пожелание за още деца, и по традиция изми лицето на детето, за да го запази от уроки и "лоши очи“. Майката Незабравка изрази своята благодарност към "бабата“, целуна ѝ ръка в знак на почит и ѝ поля вода да си измие ръцете.

След гостуването в дома на малката Вероника, пъстрата процесия се отправи към Старата чешма, където трябваше да извършат ритуалното къпане на „бабата“. Двамата ѝ помощници я свалиха от каруцата и по традиция я пренесоха до чешмата, където младите майки я изкъпаха, а тя ги благослови. Наричанията и благословиите на "бабата“, изречени по време на ритуалното измиване, са тясно свързани с вярването в пречистващата сила на водата, което е в основата и на самия ритуал.

Младите моми извиха пъстро хоро под хороводните песни на гласовитите царевчанки за здраве, мир и благоденствие и всички се отправиха към салона на кметството, където продължи всеобщото веселие за празника.

Кметът на Царевец Маргарита Петкова каза, че е изключително радостна от желанието на младите хора в селото да пазят и възраждат традициите: "Този ден е празник не само на „бабите“, но и на майките, които не само дават живот, но и възпитават в доброта и родолюбие. Този празник е един от най-тачените в Царевец и вече повече от 20 години ние спазваме традицията. Младите майки, а и хората в селото, с нетърпение го очакват, защото вярваме, че за да съхраним паметта и идентичността си като потомци на древен народ, трябва да пазим и следваме традициите, завещани от предците ни."

В аванс Маргарита Петкова подсказа, че вече обмислят да възродят театралната трупа към читалището и скоро да изненадат всички с театрална постановка. Със загадъчна усмивка каза, че предвид актьорските превъплъщения на двамата, доказали вече своите качества - Кирил(Ка) Гоцев(а) и "помощник-бабата" Любомир Кнезовски, няма да бъде изненада да видим едно "Женско царство" в Царевец.