В инициатива се включиха и децата от БМЧК „Приятели на Искърското дефиле” и Петя Илиева, от Клуб „Творилница”, с ръководител Маринела Илиева и малчуганите от 3 и 4 клас при СУ „Св. Климент Охридски”, участващи в Проекта „Научи се да даряваш”, които изпълниха салона с весела глъчка и с нетърпение очакваха да започне боядисването на великденските яйца.

За историята на великденското яйце разказа в стих, написан от самата нея, колоритната Иванка Гьонова, а десетокласничката Сандра разказа историята на Страстната седмица и за Велики четвъртък.

Преди да започне боядисването, Баба Иванка разказа на децата и поверията, свързани с писаните яйца. Тя обясни на децата, че първото яйце винаги се боядисва червено, тъй като символизира Христовата кръв.Някога хората събирали черупките на червените яйца, защото вярвали, че имат лечебна сила и се ползвали против уроки.

Останалите баби, пременени в народни носии, зорко наглеждаха как върви боядисването и даваха мъдри съвети на трудолюбивите работници, за да не се чупят яйцата. Оказа се, че една от носиите на певиците е на повече от 100 години.

Докато разказваше увлекателно, сладкодумницата вече боядиса първото яйце и продължи своя разказ и занарежда, като чертаеше кръстния знак на челата на децата.

„Червен, червен Великден,
зелен, зелен Гергьовден.
Да си бял и червен като великденско яйце”

След това цялата нетърпелива група започна своеобразно състезание кой ще боядиса най-пъстрото яйце.

Веселото детско ято се зае с боядисването на яйцата, а15-годишната Пиринка Иванова, пременена в национална носия, смело пристъпи към нощвите, за да замеси своя първи великденски козунак.Запретна свилените ръкави на ризата си и под вещото ръководство на двете майсторици на козунаците в Зверино - Иванка Бончева и Иванка Гьонова, започна тайнството на замесването. Група деца се струпаха около нощвите и с интерес наблюдаваха как брашното и яйцата ще се превърнат във вкусен козунак. Двете Иванки закачливо подканяха Пиринка да пресее три пъти брашното, за да бухнат козунаците, но и да не клати полите.

След като замеси тестото за козунаците, зави го с месала и го остави да втасва, напетата девойка трябваше и да омеси обредния хляб – кукла, на който ще сложат червено яйце за църквата.


Когато всичко бе готово, яйцата боядисани, козунаците изпечени, децата поставиха първото боядисано яйце пред иконата на света Богородица и подредиха пъстра изложба от великденски яйца.

Децата от БМЧК „Приятели на Искърското дефиле” и Проект „Научи се да даряваш” подариха козунак и боядисани яйца на най- възрастните хора в Зверино - баба Велика Петрова, която през септември ще навърши цели 98 лазарника, и на дядо Цветан Димчовски, който пък си е младеж покрай нея със скромните 81 години.

Благодарим за част от снимките на фотографа Борис Кръстев!