В ролята на баба Илийца се превъплъщава Недка Димитрова, която е уредник в Етнографски музей "Св. Софроний Врачански” във Враца. "Като етнограф ми беше лесно да съчетая костюма на баба Илийца, но да го облека и да изиграя ролята, беше огромна отговорност. Надявам се поне малко да съм наподобила нашата легендарна сънародничка!“, сподели Недка Димитрова.

Баба Илийца тръгва да моли Бога за избавление на внука си, но съдбата я среща с ранен Ботев четник и тя ще трябва да спаси не само своето пеленаче, но и комитата. Иван Вазов научава за съдбата на тази героична българка през 1899 г., когато с новата железница пътува през Искърското дефиле, слиза на Черепишкия манастир и тръгва на кон да търси гроба на Христо Ботев във Врачанския Балкан.

В Челопек местните хора му разказват за подвига на баба Пена от Илиевския род, която успяла през нощта с две ръце да изтръгне огромния кол и с ладията да преплава бурната река, за да даде попското расо на бунтовника и да го спаси. Иван Вазов не успява да открие гроба на Войводата, но открива един знаменит сюжет, който повече от век вълнува поколения българи и се превръща в символ на жертвоготовност и родолюбие.

Баба Илийца е оставила много потомци в Челопек, където е изградена къщата-музей "Баба Илийца“. Пра-правнучката на баба Илийца носи нейното име - Пена. Тя вече е пенсионерка, била е преподавател по биология във врачанска гимназия, носител е на званието "Заслужил учител”. Пена Цветковска разказва, че баба Илийца е била "висока, кокалеста, суха жена, много трудолюбива и грижовна към къщата и челядта”.

Филмът "Българин да се наричам” поставя ударението, че Баба Илийца е не само литературен герой, а реална историческа личност. Предвиждат се и игрални възстановки в къщата-музей на Иван Вазов в София, като в ролята на народния поет ще влезе телевизионерът Златимир Йочев.

Премиерата на филма се очаква да се състои в Деня на народните будители - 1 ноември.