Народно читалище "Развитие-1928" - Замфирово дълги години с упорит труд се бори за запазване на българските традиции и обичаи, датирали в селото от стари времена. "Гушанският сбор" събра своите разпилени чада по цялата българска и чужда земя. Те дойдоха в селото, видяха своите близки, засвидетелстваха почит и уважение към родния, българския фолклор. Гостите се почувстваха българи и се насладиха на "автентична фолклорна плетеница".

Тази година домакините ни върнаха 100 години назад във времето и показаха как предците ни са празнували Гушанския сбор на мегдана в селото, заедно с близки и приятели от съседни села и градове, всички заедно на хорото. Празниците са събирали хората, които са общували по между си, споделяли са опит, добро и лошо.

Официални гости на откриването бяха народните представители д-р Илиян Тимчев и Делян Димитров, областният управител на Монтана Росен Белчев и заместник-кметът на Берковица Радослав Найденов. Те поздравиха всички участници и гости и благодариха на организаторите, които със сърце и душа направиха прекрасен празника.

В село Замфирово се изви и най-дългото Северозападно хоро с певците Поли Паскова, Илия Луков и Гушанската духова музика.

Съборът предложи богата програма с участие на самодейци от региона и гостуващи изпълнители от България и Сърбия, конкурс за автентична носия (имаше такава на над 180 години), надигравания, различни задявки и вкусна курбан-чорба, специално приготвена от местни майстор-готвачи и Иван Звездев.

И като на всеки сбор - всички заедно се повеселиха, попяха и поиграха.