Това изтъква на първа страница "Сега", коментирайки, че и архитектите се включват в нарастващия "обществен ропот срещу диктатурата на чиновника и хартиената бюрокрация". От камарата припомниха, че в класацията Doing business на Световната банка, България е на унизителното 118-о място по сложност на процедурите, свързани с разрешаването на строеж.

С ефектна демонстрация арх. Мартин Христов онагледи чудовищната бумащина у нас - показа обема на документите, които се изискват от строителните компании у нас, и тези в Германия.

В България документите са над 170, или около 6-7 класьора, пълни с папки. Те изпълват голяма пазарска чанта; при това трябва да се представят в три екземпляра. А в Германия са нужни 19 документа, повечето от които прости бланки, готови за попълване на място и всичко се побира в малка папка.

Нарастващите проблеми у нас се дължат на еднотипната тромава процедура - независимо дали става дума за едноетажна къща, летище или МОЛ.

На пресконференцията на Камарата на архитектите в България (КАБ) обясниха, че целта е да се предизвика широка подкрепа, тъй като строителството има дял в икономиката 30% и уредбата на този бранш е важна за цялото общество.

Източник: dnes.dir.bg