Този единствен по своята същност ден, в който прекланяме глава пред нашите първоучители и просветители, люде пламтящи в своето достойнство, разкрили любовта си и отговорността си пред нашия народ, е свързан с паметта на най-българския светец, преподобния и богоносен отец наш Йоан Рилски Чудотворец. Духовният пастир, който изпроси Господнята благословия и озари чрез Божествената благодат своя пробуждащ се народ.

Затова този ден е ден на радост, чудно тържество, понесло спомена за множеството будители, които през всичките векове на България, изпълваха с доброта, вяра и доблест народното ни съзнание. Празник не на миналото, но ден на предстоящето, защото не ще имаме достойно бъдеще, ако нямаме будното съзнание, чрез завета на тия, които подклаждаха Божествения дух в нас.

Днес аз прося, чрез застъпничеството на свети Йоан Рилски, успех във всички начинания на вас, скъпи братя и сестри, членове на Богоодарената ни епархия и жители на нашия обичан град Враца.

Благопожелавам на вас, общински служители, ръководители народни, които носите отговорността за благополучието на съгражданите ни - много сила, устрем и решителност в преодоляването на трудностите във всекидневната ви работа. Дни, изпълнени с честност и радост от постигнатите резултати.

На вас, учители -нови апостоли на словото, които разпространявате знанието и културата сред нашите деца, желая с много любов и търпение да изпълнявате вашата благородна работа. Сила на духа, радост и обич към обучението.

А, на вас, скъпи деца - усърдие и труд, като не забравяте, че вие сте бъдещите будители на скъпото ни Отечество.

На всички вас, братя и сестри – честит да е празникът на народните будители! Да съхраним и усилим вярата си! Да живеем в Христовите добродетели и навсякъде да показваме нашата обич, защото този, който обича, той е Христовият.

На много и благословени лета! Честит празник! Амин!

С благословение

Врачански митрополит Григорий