Скъпи учители, ученици и родители, възлюбени чеда на Църквата Христова, които живеете и се трудите в пределите на богохранимата Врачанска епархия,

Поздравявам всички вас с началото на Новата учебна година и ви преподавам своето архипастирско благословение и най-искрени пожелания за крепки душевни и телесни сили, бодър дух, мъдрост и неизменна Божия помощ в нелеките и особено отговорни ваши трудове на попрището на образованието и просветата.

Един от великите светители на св. Православна църква - св. Григорий Богослов, съветва: „Богатей с добри навици и ще придобиеш съкровище... Подражавай в работата си на мъдрата пчела, която кацва на всеки цвят, но извънредно умно от всеки събира само полезното. Нейн наставник е самата й природа, а твой – разумът” (Из „Съвети към един младеж”).

Скъпи ученици, усвоявайте с много старание, усърдие и търпение преподаваните от учителите ви знания. Развивайте и усъвършенствайте вашите таланти и нека тази учебна година да бъде плодотворна и успешна за вас!

Живейте в задружна и приятелска атмосфера. Бъдете съпричастни и готови да си помагате един на друг. Стремете се днес да бъдете по-добри от вчера!

От сърце молитвено призовавам Божията благодатна помощ да ви подкрепя и съдейства в усвояването на учебния материал, защото, както казва премъдрият Соломон: „Господ дава мъдрост; от устата Му иде знание и разум” (Прит. 2:7).

На добър час! Нека Божията благодат и молитвите на Пресвета Богородица, на небесния покровител на нашата епархия – св. Софроний Врачански и на всички светии да бъдат с вас и с вашите семейства и през тази учебна година.

Честито и благословено ново начало!

16 септември 2019 г., Враца