Духовният пастир на Врачанската епархия, Врачанският митрополит Негово Високопреосвещенство Григорий, отслужи Празнична света Литургия в манастирската църква и тържествен водосвет и благослови миряните, събрали се в празничния ден в двора на манастира, като им пожела здраве и благополучие и благослови хляба.

Тържишката Света обител има богато историческо минало. Тук е живял и творил книжовникът Дамаскин Хилендарец. В него са отсядали Васил Левски и Никола Обретенов. За ролята на това свято място в духовното израстване на българския народ припомни в своята проповед Врачанският митрополит Григорий.

Тазгодишният празник на манастира бе различен от предходните години, тъй като светата обител посрещна миряните след основен ремонт за над 2 млн лева, по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г, подмярка „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от Държавен фонд „Земеделие“.

По отколешна традиция, на този ден в двора на манастира „Свети пророк Илия” се събират поклонници от цялата страна. И тази година да почетат светеца бяха дошли гости от София, Мездра, Враца, Кунино, Дърманци, от плевенско и други. Вярващите идваха на групи в светата обител, за да потърсят смирение, да се причестят и получат благословия.

Много от посетителите бяха дошли и заради личния си празник, или за имен ден на свои близки. Едни от тях бяха семейство от село Кунино, които и бяха дошли да , за да отбележат двоен имени ден - на баба Илияна и внучката й, носеща нейното име.

Те споделиха , че най-много им липсва традиционния курбан, тъй като хората са свикнали да идват тук, не само да се помолят на светеца покровител, но и за да се видят с близки и познати, и както повелява традицията, да опитат вкусния курбан, приготвян от майсторите готвачи. Може би заради спазване на противоепидемичните мерки, тази година липсваше традиционния курбан.

Тук в манастира може да се види и най-старата сграда - църквата "Св. Николай Чудотворец". На един от камъните в градежа й се чете надпис, който свидетелства за поредното възстановяване на светата обител.

В него се посочва, че между 1851 и 1857г. били построени жилищните сгради в Струпешкият манастир от майстор Витьо от с. Брусен със съдействието на черепишкия монах Йосиф. Тогава била осветена голямата триетажна жилищна сграда с параклиса "Св. пророк Илия" на втория й етаж.

През 1862г. в манастира е построена голямата красива каменна чешма с четири чучура, от които днес обаче за първи път не тече вода.