Един от модулите на фестивалът за древни култури „Слънцето на Тодорка” край село Оходен, беше археологическото училище. Десетки ученици от Враца, въпреки ваканционния период се включиха в часовете на открито в месността Валога. В ъв времето за „междучасие” се срещнахме с Мелани, Албена, Любомир, Вероника и Радослава, всички току-що завършили Х б клас във врачанското СОУ „Христо Ботев” в паралелка с профил история и ентусиазирани „археолози” във фестивалното училище.

Изненадващи бяха познанията на децата за разкопките до селото. Един през друг обясняваха как през 2002 година тук е открито едно от най-ранните човешки селища в Европа. Знаеха, че долу в разкопания терен, някога е имало древен храм, жилища и некропол, в който е открит и гробът на известната Тодорка. С нескрито самочувствие младежите не пропуснаха да отбележат, че проучванията са дело на учени от Регионалния исторически музей във Враца.

Встрани от тях под примитивни шатри за предпазване от жаркото слънце други кандидат археолози все още довършваха копаенето. Обясниха, че два трапа са разделени и в тях има по шест ями. Във всяка от ямите има поставени „находки” които те трябва да открият. Похвалиха се, че знаят как да боравят с инструментите, как да почистват намереното. Показаха ни свои „артефакти” солница, миди, керамични парченца от съдове. Предстоеше им да обосноват свои теории за намереното и ги оставихме да си работят на спокойствие.

След напрегнатите практични уроци, Александър Суев от село Софрониево и всички участници в необичайното училище получиха Сертификат за завършен елементарен курс по археология с подписа на ръководителя Георги Ганецовски и със знака на фестивала, нефритният амулет на Богинята - Майка.