© Община Видин

Той показа къде точно е бил централният вход на града през римската епоха (IV, V и VI век), който е разкрит в последните две седмици. И обясни, че навътре от този проход започва главната улица на Бонония. „Оттук нататък предстоят най-интересните разкопки във Видин. Дълбочината на пластовете е над 4 метра дотук. Пред вас в момента са 15 века история на Видин. Ще имаме потенциал както в дълбочина, така и в план да разкриваме крепостната стена. Цялата археологическа ситуация е изключително добре запазена. Може да се разкрие, да се съхрани. След това пространството с тези огромни крепостни стени и сградите, които ще се открият зад тях, може да се превърне в един прекрасен археологически парк“ – изрази надежда научният ръководител.

Кметът на община Видин д-р Ценков също сподели идеята цялата тази зона да се превърне в историческа и туристическа атракция със съвместните усилия на Общината, на Министерството на културата и на екипа на доц. Здравко Димитров. Целта е всичко разкрито досега да се консервира. „Видин е една от емблемите на България със своята история, със своята култура и смятам, че той е съизмерим наистина само с Пловдив, Велико Търново и Варна“ – категоричен бе кметът. Той сподели, че е провел предварителни разговори с общински съветници, с ръководството на Общината, за да се отделят от бюджета през следващите три години не по-малко от 100 000 лв. само за разкопки. „Чакам всеки момент Министерството на културата да прехвърли на отговорно 10-годишно пазене цялата история – от капиите до градските стени, включително и тези около р. Дунав“ – допълни той.

През цялото време, докато вървят археологическите разкопки, Общината се ангажира с почистването и извозването на отпадъците.

Доц. Димитров и д-р Ценков повдигнаха темата за това, че се очаква да бъдат направени още интересни археологически открития в кв. „Калето“. В посока към Синагогата води главната улица на Бонония, която тръгва от Западната порта. Идеята е да се проучва не само там, където се налага по проекти, а да се мисли по-мащабно, да се извършват археологически работи, реставрация и социализация на паметниците.

Стана ясно, че в тазгодишните разкопки има открити над 300 находки от късно римската епоха, Ранното средновековие; изключително много монети от Средновековната българска държава, времето на видинското царство на Иван Срацимир; една изключителна находка – оловен печат от времето на император Василий II, когато Бдин е превзет от византийските войски. Има сериозен пласт от археологически находки от XII, XIII и XIV век. Всички те ще бъдат реставрирани и показани в Регионалния исторически музей. Най-ценното обаче е добре запазената архитектура – едни от най-сериозните крепостни стени, откривани в България.

Източник: vidin.bg