Според говорител на компанията, преди да бъде арестуван роботът е „събирал мнения на гласоподаватели по множество теми за по-нататъшно обработване и анализ от екипа на кандидата“.

В интервю за изданието Inverse представителят посочи още, че полицията дори се е опитала да сложи белезници на машината, която е специално проектирана за комуникация с хора. Според свидетели престъпникът не е оказал никаква съпротива при задържането си. От компанията „Промобот“ съобщиха, че най-вероятно участник в демонстрацията е повикал силите на реда, тъй като е сметнал, че дейността на робота е „непозволена“.

Самият Калачев е заявил пред медии, че за неговата кампания са работили няколко робота, които са събирали мнения и желания на избиратели. Това обаче не е първото провинение на Промобот. По-рано през годината той стана известен с двата си опита за бягство от лабораторията си за съхранение. При първия един от служителите на мястото му за съхранение не е затворил добре вратата, при което машината е успяла да излезе на улицата и да извърви близо 40 метра преди да остане без батерии и да предизвика задръстване.

Източник: БГНЕС