По време на химиотерапия се получава увреждане на космените фоликули от самото лекарствено лечение. Хората, основно жените, са изключително суетни и такава загуба влияе силно на емоционалното им състояние, което добавено към лечението на рака води до силен стрес за организма. С новия апарат КОЦ Пловдив вече ще даде възможност на пацентите да запазят косата си на фона на провежданата химиотерапия, което ще допринесе за комфорта им и едно по-добро емоционално състояние. Това от своя страна ще има благоприятно влияние върху целия лечебен процес, коментира д-р Елена Бангиева от отделението по медицинска онкология.

Използването на системата е изключително лесно, неинвазивно и удобно за пациента. Тя работи така, че загубата на коса може да бъде намалена или напълно предотвратена чрез охлаждане на скалпа. Химиотерапията действа като напади всички бързоделящи се клетки в тялото, като косата е втората такава тъкан в организма. При попадане на химиотерапевтика чрез кръвоносните съдове, хранещи скалпа, се увреждат космените фоликули, което води до загубата на коса. Чрез системата се постига свиване на тези кръвоносни съдове, а по този начин молекулите на лекарствата не достигат до клетките на косъма. По този начин се предотвратява загубата на коса, обясни принципа на действие д-р Бангиева.

Системата за охлаждане на скалпа може да се прилага при химиотерапия при солидни тумори и лечение с Таксани, Антрациклини и алкиращи препарати. Не се използва при злокачествени заболявания на кръвта, при наличие на студова алергия, при облъчен с лъчетерапия череп и налични метастази по скалпа. В зависимост от използвания химиотерапевтичен режим се изпозва различна програма на апарата, което води до индивидуализиране на метода, спрямо нуждите на пациента.

В Европа системата Паксман – наречена на името на жената, болна от рак, чийто съпруг изобретява апарата, се прилага изключително успешно и ефективно. Използва се масово в Англия, Норвегия Швейцария. Резултатите показват 78 процента намаляване на риска от алопеция (опадане на косата) - напълно или в малка степен.