На откритата сцена пред видинската Художествена галерия "Никола Петров” мездренските самодейци изнесоха 45-минутна програма, в която представиха седем танцови композиции от три фолклорни области на България - Северняшка, Шопска и Тракийска. За участието си във фестивала Ансамбъл "Мездра" беше отличен с грамота за съхранение, популяризиране и развитие на българския фолклор и за проявената етническа толерантност.

"Благодаря на организаторите, от името на моите колеги, за отправената покана да участваме за пореден път в Националния етнофестивал във Видин, каза при награждаването Мирослав Аспарухов, художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра". Именно чрез такива фестивали ние показваме силата на нашия фолклор при преодоляване на различията между отделните етноси. Ето защо винаги може за разчитате на нас, ако ни поканите отново.”

Освен Ансамбъл "Мездра”, във фестивала взеха участие Детският танцов състав "Дунавче” от Видин, Ромските ансамбли "Филчев” - Лом и "Ансел" - Видин, както и самодейни танцови и певчески състави от други населени места на Северозападна България и от Румъния.