По време на 10-дневната си визита в югоизточния френски град, разположен на 25 км от Гренобъл и на 85 км от Лион, в департамент Изер, регион Рона-Алпи, мездренските самодейци ще изнесат 7 концерта в различни градове в региона. Освен във Воирон, те ще дефилират в общините Rives, Cessiew, La Frette и Crest.

Мездренските танцьори заминават за Франция идния вторник, 27 юни. Откриването на фестивала е в петък, 30 юни, а закриването му - на 7 юли. Гала-концертът на участниците в международния форум е на 5 юли.

Групата на Ансамбъл "Мездра" за турнето във Франция е от 35 танцьори и танцьорки. "Ще се представим с програма, която включва танцови композиции от всички фолклорни области на България", информира в аванс художественият ръководител и хореограф на състава Мирослав Аспарухов. Сред тях са тракийски танц "Гроздана”, "Копаница”, "Шопска сюита", северняшки танц "По гроздобер", "Пирински танц", "Варненски танц" и др.

Това е седмото турне на Ансамбъл "Мездра" във Франция, след тези през 1989, 1992, 1994, 1999, 2011 и 2014 г.

Следващата задгранична изява на мездренските самодейци ще бъде около месец по-късно, когато от 7 до 14 август те ще вземат участие в международен фестивал в гр. Лепосавич, Косово.