Танцовият ансамбъл при Читалище „Просвета” - Мездра спечели първа награда в шестото издание на Националния фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули се кинат”. Организатори на надиграването, което се проведе в китното петричко село Първомай, разположено в подножието на Огражден планина, бяха Фондация „Гайтани”, местното читалище и кметство.

Мездренските самодейци впечатлиха авторитетното жури с председател доц. Георги Гаров, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” - Благоевград, със сценичните си изпълнения на „Граовска задявка” и на тракийски танц „Гроздана”. За първото си място в секция „Ансамбли и танцови състави” те получиха диплом и 12 комплекта северняшки женски носии.

„Играхме три пъти път днес и въпреки че времето силно напредна, победителите нямат умораааа! Фолклорен ансамбъл „Мездра” е на ПЪРВО МЯСТО. Честито Мездра!”, сподели в социалната мрежа Мирослав Аспарухов, художествен ръководител и хореограф на ансамбъла.

А по-рано написа: „С благодарност към читалищното ни ръководство в лицето на Валентин Вълчев и Валентина Цекова за усилията, които полагат, в изпълнение на поетите ни ангажименти за 2016 г. Благодарим за финансовата подкрепа на г-жа Виктория Данкова и на Грегор Данков , които ни дадоха възможност да участваме в този конкурс. Ние обещаваме да представим достойно град Мездра!”.

Идната събота, 11 юни, мездренските танцьори ще се включат във Фолклорна танцова панорама 2016 в Зала 1 на НДК, организирана за четвърта поредна година от Студентски ансамбъл „Зорница”, а на 23 юли имaт покана за участие в Националния конкурс на най-добрите читалищни танцови ансамбли в България, който ще се състои в София.