ДТС "Мездренче” се класира на първо място в конкурсната програма в категорията "Фолклорни танци” във възрастовата група до 12 години. Възпитаниците на хореографа Йоанна Аспарухова изпълниха "Северняшки танц” и "Джиновски танц”.

Средношколският танцов състав, който изпълни "По гроздобер” и "Шопска сюита”, се нареди на второ място във възрастовата група до 18 г., а във възрастовата група над 18 г. Ансамбъл "Мездра", който е носител на голямата награда от конкурса м. г., бе отличен с трето място за изпълненията си на „Граовска задявка” и "Гергьовден”.

Мездренските самодейци грабнаха още наградата за вярна интерпретация на танц образец в раздел "Фолклорни танци” в категорията от 12 до 18 г., където представиха композицията „Шопска сюита” по хореография на проф. Кирил Дженев. Ансамбъл "Мездра” и ДTС "Мездренче” бяха отличени и с грамота за цялостно представяне в конкурсната програма на "Златен прах 2016”. Наградите на призьорите връчи кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков.

"Посвещаваме поредните награди от поредните конкурси на родителите и семействата на нашите самодейци и, естествено, на всички жители на нашата община”, сподели след фестивала художественият ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра” Мирослав Аспарухов.

Утре Ансамбъл "Мездра” заминава за Румъния, където от 28 до 31 юли ще вземе участие в XXI Международен фолклорен фестивал "Nunta Zamfirei” (“Сватбата на Земфира”) в град Бистрица,Трансилвания. В него ще се включат танцови състави от Аржентина, България, Израел, Италия, Канарските острови (Испания), Русия, Румъния, Сърбия и Турция.