В 22-рото издание на Международния фолклорен фестивал "IGF Gold Stars" и "World Folk Star" се включиха състави от шест държави от Европа и Азия - България, Виетнам, Косово, Израел, Испания и Румъния. Освен Ансамбъл "Мездра", сред тях бяха National Song and Dance Ensemble от виетнамската столица Ханой, КУД "Копаоник” от Лепосавич, Косово, Ансамбъл "Keisumos Des Pinos" от Оренсе, Галисия (Испания), Ансамбъл "Roata de la Runc" от Трансилвания, Румъния и Ансамбъл "Galeli" от Израел.

Програмата на фестивала, който нямаше конкурсен характер, включваше пет сценични изяви, в това число представления в два от най-известните средновековни манастири в Косово и Метохия - Високи Дечани и Банска, посещения на Печката патриаршия и на най-известния ски-курорт в Сърбия - Националния парк "Копаоник". Като съпътстващи прояви бяха организирани ревю на традиционни носии от Косово и Метохия от края на XIX и първата половина на XX век и прием при кмета на община Лепосавич Зоран Тодич.

Сред официалните гости на фестивала бяха президентът на IGF проф. д-р Дорел Козма, генералният секретар Росен Богданов и целият Изпълнителен съвет на Асоциацията, представители на Министерството на външните работи и на Министерството на културата на Република Сърбия.

По време на XXII "IGF Gold Stars" и "World Folk Star" бяха връчени традиционните фолклорни "Оскари” - "Златнa звезда”. За цялостен принос за съхранение на световното фолклорно богатство с престижната статуетка бяха отличени петима заслужили творци - Веррос Константинос от Гърция, Михалис Терликас от Кипър, Джордже Лакушич от Сърбия, Марван Татур от Израел и Хосе Луис Фоксо Ривас от Испания. Всички ансамбли-участници във фестивала получиха плакети за техния принос за запазване и популяризиране на народните традиции.


От Косово танцьорите от Ансамбъл "Мездра" заминаха за Гърция, където навръх Голяма Богородица - 15 август, бяха специални гост-изпълнители на фолклорния празник в Ставродроми, община Пела, близо до гр. Яница (Енидже Вардар). Освен мездренските самодейци, в него се включиха танцови състави от Прилеп, Македония и от гръцката столица Атина. "Гвоздеят" на програмата бяха сценичните изяви на възпитаниците на хореографа Мирослав Аспарухов, които представиха фолклорното богатство на България от почти всички етнографски области на страната - Шопски и Пирински танц, Копаница, Шопска и Средногорска сюита, Тракийски танц "Гроздана" и др.

Два бяха най-паметните моменти от турнето на Ансамбъл "Мездра" в Косово и Гърция, които за пореден път доказаха, че магията на фолклора обединява хората от различни етноси и религии, руши граници и създава мостове между многообразните култури, превръщайки света в дом с широко отворени за светлината прозорци. Първият бе във Високи Дечани, когато стотици танцьори се хванаха ръка за ръка около катедралната църква "Христос Пантократор" под звуците на "Оро се вие край манастира", а вторият - в Ставродроми, когато интернационалното празнично множество запя и заигра традиционни народни песни и хора от Пиринска, Егейска и Вардарска Македония.