За доверието към алманаха говорят и предоставените ръкописи на все още неиздадени романи и поетични книги. Всяка година има нови попълнения от автори, а тази година те надхвърлят двайсет. Издирени са тринадесет творци-земляци по света, които са представени в отделен рубричен панел „Родното или /не/съвършенството на копнежа“. Всички те, независимо къде живеят, са в центъра литературния живот на български общности и с утвърдени имена като университетски преподаватели. С тяхна помощ и с помощта на други творчески институции алманахът вече достига до 61 библиотеки по света в осем държави. Не случайна до издателите на алманаха бяха изказани благодарности от посолството на Португалия, а в специално писмо до главния редактор Мартен Калеев и до кмета Златко Живков бе изказана благодарност за продължаване на най-добрите традиции в българо-бразилските културни връзки.

Две млади поетеси – Ванеса Димитрова и Антина Живкова, с подкрепата на алманах „Огоста“, са включени в подготвяната за печат във Франкфурт двуезична поетична антология. Алманахът подкрепи и реализира инициативи като националния поетичен конкурс за сонет, посветен на 110 години от рождението на „Поета на усмивката Лъчезар Станчев“, който имаше премиери, представяния, творчески вечери в Софийския университет и сред академичната общност, а по-късно името на алманаха бе официално вписано в националното турне на група „Диана експрес“ и Митко Щерев.

В изданието е отделено специално място на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев, а в раздела „Памет“ е отбелязана 120-ата годишни от рождението на Дико Илиев, както и на други значими личности от литературната и културната ни история.В центъра на важните неща за живота и бъдещето на нацията ни обединените творчески усилия поставят стремежа към възвишеност и поетичност. Както отбелязва главният редактор на изданието, писателят Мартен Калеев в предговора към зданието „Алманах „Огоста“ отново предлага словесно донорство срещу обезличаването. Той е съпротива срещу тоталното масово и гибелно затъване на хората под средната интелигентност и елементарната почтеност. И сега, когато настъпва петият сезон – сезонът на преосмислянето, когато ни е нужна повече от всякога нова, озарена и одухотворена съдбовност, изписаните и прошепнатите думи са нашето причастие и обет за свободата на духа.“

Всеки, които вземе в ръце алманах „Огоста 2018“, ще може да се убеди, че с ярките творчески присъствия на авторите алманахът утвърждава името на Монтана като център на зряла духовност и самобитна култура, която изписва нови доказателства върху тотема на времето. От страниците неговите автори призовават да бъдат отглеждани думи, след които да се съмва в душите ни.