На тротоара в Алеята бяха разположени над 20 маси, отрупани с весели и многоцветни мартеници. Повечето от продавачите естествено бяха дами, които споделиха, че предлаганите червено - бели символи са ръчна изработка. За да се подготвят за базара им е отнело по няколко месеца.

Особено богат бе изборът на масата на Иванка Лилова, която всяка година предлага различни ръчно изработени мартеници. Тя разказа една малко позната легенда за т.нар. „родова мартеница”, която се предава от поколение на поколение: „Родовата мартеница се изработва всяка година, но не се поставя на плодно дърво, както останалите, а се запазва в дома. След пристигането на първите пролетни птици, от мартеницата се откъсва един конец и се прибира в скрина. На следващата година конецът от старата мартеница се вплита в новата и така всяка година. Когато някое от децата в семейството създаде свое, на него се предава старата родова мартеница, за да не прекъсва благополучието, сговора и уюта в дома на младите”- с увлечение разказва майсторицата.

Тя допълни, че изработването на цялата тази многоцветна красота й е отнела една година. Мартениците на Ваня се отличават и с това, че всички са изработени от естествени материали – вълна, памук, камъни и други самородни източници. Сред голямото разнообразие личаха мартениците торбички от зебло, пълни с житени или бобени зърна за благоденствие и богата реколта, цветя в бяло, червено и зелено, изработени по специална технология и естествено – неизменните Пижо и Пенда в национални носии, лястовици и щъркели, чанове и всякакви символи, характерни за бита на българина.

Екипът на Media News пожелава в аванс на всички бяла и червена Баба Марта!