Пламенни слова за живота и делото на "последния Цар на планините“ произнесоха председателят на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки, които припомниха неговата актуална мисъл: "Ние не трябва да гледаме нито на изток, нито на запад, а да се осланяме, вярваме и разчитаме на силите на целокупния български народ“.

Поднесени бяха венци и цветя на гроба на Тодор Александров. Поздравителен адрес изпрати кметът на община Петрич Димитър Бръчков. Сред поклонниците от различни поколения бяха правнучките на митичния Войвода Мария и Ирина.

В разгара на събитието над 30 новоприети членове на ВМРО от различни краища на Родината, в това число и четирима граждани на Република Македония, целунаха червено-черното знаме на Организацията и се заклеха да й служат вярно пред кръстосани револвер и кръст, а участниците в традиционния поход в Пирин в памет на Тодор Александров получиха грамоти.

В чест на България, ВМРО и "некоронования крал на българите-македонци“ в небето проехтяха три почетни пистолетни и пушечни залпа.

В рамките на възпоменателната проява в гр. Мелник се проведе национален сбор-семинар на млади активисти на ВМРО, организиран от Националния младежки комитет.