Пилотният проект "Акселератор Северозападна България“ е част от международния "Акселератор - Разработване на Акселератори за Осигуряване По-Добър Достъп до Финансиране на Иновации за Малки и Средни Предприятия” и е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програмата "Дунав 2014-2020”. До 21 март за участие в него могат да кандидатстват стартиращи бизнес предприемачи, самостоятелно или в екип, за да се възползват от неговия теоретичен и практически опит.

"Гарантирането на по-добри условия за предприемаческите инициативи може да ограничи мигрирането на младите хора и да допринесе за завръщане на емигранти“, заяви Мария Панайотова от Промишлено-търговската камара във Враца. Това би било от съществено значение за Северозападна България, където липсата на иновативни, стартиращи фирми влияе на регионалната конкурентоспособност. Според Панайотова, "Акселератор Северозападна България" ще допринесе за решаване на проблема, предлагайки инструменти младите предприемачи да си позволят осъществяване на бизнес идеята си.

Светлана Борисова от Промишлено-търговската камара представи Иновативната стратегия за интелигентна специализация, чиито основни сектори - мехатроника, ИКТ, биотехнология и креативни производства, съответстват на тези в "Акселератор Северозападна България". От доклада на Борисова стана ясно, че в рамките на мрежите за европейски предприятия съществуват множество възможности за подкрепа на млади предприемачи, които могат да използват момента и стартират бизнеса си в рамките на пилотния проект.

Румен Николов, управител на ИТ фирма "Виртех“, която има голям опит в провеждането на международни изследователски проекти и в основаването и подкрепата на стартиращи предприятия, представи хода на продължаващия в два етапа до края на ноември проект. "При нашия акселератор се обръщаме към американската практика и желаем да направим процеса за кандидатстване възможно по-малко бюрократичен“, заяви Николов.

"Стартирането на бизнес не е нужно да става само в София, а и в райони като Северозападна България, за да могат да развият своя потенциал“, подчерта от своя страна Юрген Айзеле от Технологичен център - София.

Заинтересованите стартиращи фирми от браншове като мехатроника, информационни и комуникационни технологии, биотехнология, креативна индустрия и др. могат да кандидатстват за участие до 31 март тази година.