От няколко седмици БДЖ имат агресивна оферта за пътуване до Истанбул. Служителките продавачки на билети раздават брошури при покупка на билет на гара Мездра (брошурата се дава предимно на млади хора и семейства, а не на пенсионери и работници, като най-потенциални клиенти). В чакалнята на гара Мездра има два красиви плаката. Реклами има във всички влакове за прословутата „Закуска в Истанбул”.

Инициативата е добра, защото държавната железница така и така прави разходи движейки се полупразна по този маршрут. От гражданска инициатива за обществен релсов транспорт, дори предложиха цената от 55 лв. да е за двупосочен билет, и така да се подбият цените на автобусните превозвачи, и в крайна сметка влака да се движи пълен и да се печели от масовост на пътуващи (това предложение не срещна разбиране от страна на БДЖ).

Основен проблем на офертата е, че пише, че маршрутът е София – Истанбул, Халкали.

По редовните пътници знаят, че линията до Истанбул, дълги месеци беше в ремонт, и виждайки офертата предполагат, че това Халкали е някъде там по пътя за Истанбул, а от там трябва да се търси друг транспорт. Който пък не е редовен пътник, и види офертата, първото нещо е да напише в Гугъл Мапс – къде е това Халкали? В повечето случаи - не излиза на картата, но дори и да излезе – се вижда, че е на голямо разстояние от историческия център на Истанбул.

И в двата случая да се откаже пътникът, да се възползва от офертата е огромна, защото къде ще търси друг превоз в непознат краен квартал Халкали на мегаполиса, къде ще бъде тази последна гара – са все резонни въпроси. Умишлено или неумишлено в офертата е спестено, че Халкали е най-западната част на мегаполиса, и че в цената на билета и офертата влиза безплатния транспорт от Халкали до Мармарай Сикерджи (старата гара на самия бряг на Босфора в историческата част на града) в 7:30ч сутрин и след това обратно в 21:30ч. Това е много добре обяснено на гара Халкали (снимка 2). Тази информация може да се получи на гишетата за билети международни линии или на тел. (02) 931 09 72, но я няма в офертата. А иначе офертата е огромно предимство пред автобусните превозвачи, защото те нямат право да навлизат направо в историческата част на града. И така наистина човек ако реши може да заспи в 21 ч. във влака за Истанбул (защото в цената му - 55 лв,. влиза и кушет легло), да се събуди направо на Босфора, да се повози с корабче за 3 евро – 2 часа, и вечерта в 21:30 да си тръгне обратно към България.

Инициативата трябва да бъде подкрепена от пътници и туристи, най-малкото защото се прави от държавна компания като БДЖ, а държавата сме ние, и парите за реклама, както и приходи, косвено са и нашите пари.