За пети пореден път Агенцията по заетостта съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие ще събере информация от какви специалисти и работници ще има нужда бизнесът през следващите 12 месеца и след по-дълъг период – от 3 до 5 години. Проучването се провежда на база статистическа извадка от 4000 различни по големина работодатели, представители на всички сектори на икономиката в 28-те области в страната. Те ще бъдат поканени да попълнят on-line анкетен формуляр и да посочат какви умения, компетентности и професии трябва да притежават кандидатите за работа и персоналът в техните предприятия. Чрез анкетния формуляр ще се проучи и кои са най-важните ключови компетентности и умения на 21-ви век, които работната сила трябва да притежава.

Резултатите от проучването ще послужат за планиране на мерки и действия за подготовка на необходимата работна сила чрез организиране на подходящи обучения за придобиване на заявените професии, ключови и личностни умения.

Анкетирането ще продължи от днес до 20 март 2020 г., след което във всяка административна област резултатите ще бъдат анализирани от експертен екип с представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови и други организации. Обобщените на национално ниво резултати, също както и от предходните 4 проучвания, ще бъдат публикувани на официалния сайт на Агенцията по заетостта, в рубрика „Проучване за потребностите от работна сила”.