В рамките на срещата с медиите бе представена и част от програмата на събитието. Предвижда се участието на сурвакарска група от село Друган и кукерска - от село Войнягово. За първи път ще бъде пресъздаден и древният ритуал „Царят-жрец, Дионис и виното“. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат сестрите Ива и Велислава Костадинови, които са наследници на неповторимата Гуна Иванова. Сред плеядата от фолклорни изпълнители се нареждат и Илия Луков, Ивана Дякова, групата „Тъпани и гайди“, както и мъжката „Огражденска четворка“.

Кметът Каменов коментира, че интересът от занаятчии е два пъти по-голям, в сравнение с второто издание на събора. До момента са подадени над 50 заявления от майстори от цялата страна. Кулминацията на събора ще бъде пресъздаването на традиционна Северняшка сватба. На месалите ще могат да се настанят близо 1200 гости.

По време на пресконференцията, кметът на Община Враца представи младата двойка, която ще се венчае по стар български обичай. Одобрените от комисия младоженци са – Аделина и Билян. Младата дама е от Лом, а нейният бъдещ съпруг от Плевен. И двамата коментираха, че искат сватбата им да бъде българска, традиционна, с носии и песни, присъщи на нашия фолклор.

След анонсирането на Третото издание, началото на Събора бе дадено с автентичен годеж. Традиционният обред бе пресъздаден в Димитракиевата къща на възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“. Събитието, което се радва на огромен интерес от любителите на българските традиции, ще се проведе на 23 и 24 юни, в близост до пещерата Леденика.