През 1944 г. Димитър Шонев завършва Военното на Негово Величество училище с първи офицерски чин подпоручик. Там негов преподавател по музика е композиторът Драгия Томангелов, който го прави солист на военния ансамбъл.

През 1953 г. Шонев заедно с група ентусиасти основават Врачанската опера и оперета, на която по-късно той става и директор. В нея се превъплъщава в над 20 роли, между които Алфред от „Травиата“, Манрико от „Трубадур“, Херцогът на Мантоа от „Риголето“ на Верди, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини и др. На сцената са му партнирали певците Лиляна Барева, Надя Афеян, Илка Попова, Асен Селимски, работил е и с режисьори като Мишо Хаджимишев и Людмил Кирков – Кирето.

В по-късен период от живота си Шонев се отдава предимно на рисуването, като постоянна тема в творчеството му е Враца, Балкана и околностите. През годините той прави много самостоятелни изложби, негови картини има по цял свят.

Димитър Шонев е съосновател на Клуба на дейците на културата във Враца и дългогодишен председател на Читалище "Развитие", със значим принос към развитието на културния живот на Враца.

Той е първият носител на наградата на града за цялостно творчество, носител на Орден „Кирил и Методий“. През 2000 г. получава званието „Почетен гражданин на Враца“.