Община Лом сключи договор с Министерството на труда и социалната политика по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2012. Проектът е на стойност 241 387 лв. и ще се реализира в срок от 16 месеца.

Чрез предоставянето на услуга "патронажна грижа" ще се създадат условия за подкрепа на 91 възрастни хора и лица с увреждания да преодолеят затрудненията си от здравословен характер и да допринесе за подобряване на техния психологически, социален и здравен статус.

Проектът има за цел подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хора с увреждания и възрастни хора на територията на общината, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и създаване на условия за качественото им предоставяне.

Реализирането на комплекса от дейности по проекта ще допринесе за изграждане на подходящ материален и кадрови капацитет за предоставяне на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания, както и осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за възрастни хора и лица с увреждания в техните домове. Той ще допринесе и за разширяване обхвата на дейността на Община Лом, като доставчик на услуги за социално включване.