След като вчера учениците се завърнаха в класните стаи след най-дългата коледна ваканция от години, те имат точно 19 дни, в които се справят с всички класни и контролни преди да бъдат оформени оценките им за първия учебен срок. Той приключва на 4-и февруари. Следващият ден – 5-и февруари, пък е определен за междусрочна ваканцията. Тази година тя се пада сряда, затова и тя няма да може да се слее с уикенда и така за учениците да се съберат три последователни почивни дни.

Вторият срок започва на 6-и февруари и всички трябва да съберат сили, тъй като следващият ден, в който няма да бъдат в клас, е на националния празник. Трети март отново е през седмица, но тъй като е вторник, част от училища могат да се възползват и да направят учебни екскурзии за своите възпитаници, използвайки понеделник и уикенда.

Следващата почивка за всички ученици е през април. Хлапетата от 1-ви до 11-ти клас пролетната ваканция е от 11-ти до 20-ти или 10 дни с двата уикенда. За дванадесетокласниците обаче почивните дни са двойно по-малко – 16-ти до 20-ти април.

Денят на труда и Гергьовден са следващите дни без учебни занятия за всички. Това са и последните почивни дни преди матурата по български език и литература на 20-ти май. Вторият държавен зрелостен изпит по предмет по желание пък е на 22-ри май (петък). Така за всички с изключение на дванадесетокласниците се събират три последователни почивни дни. През изминалата учебна година 25-и също бе обявен за неучебен, но присъствен ден по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, но тази не е отбелязан като такъв в официалния календар на МОН.

До края на учебната 2019/2020-а следват още няколко изпита. Външното оценяване за четвъртокласниците планираните е 27-ми и 28-ми май. Тогава са съответно тестовете по български език и литература и математика. Тази година за четвъртокласниците има 2 изпита по-малко, тъй като отпадат по „Човекът и природата“ и „Човекът и общество“. Юни пък е националното външно оценяване за седми и десети клас. На 9-ти е по български език и литература, а на 11-и по математика.