Дълги години гордост за село Върбешница е бил духовият оркестър, наричан "музиката", създадена към 1922 г. Това обаче не стигало на будните върбешчани и на 1 януари 1927-1928 г., след дълги предварителни разговори, е основано Читалище "Пробуда". Името избрали не случайно. То трябвало да пробужда съзнанието на хората в културно-просветно отношение, да дава знания и съхранява традициите и паметта българска.

Създава се и първата театрална група от любители артисти - Манчо Христов, Тодор Динков, Гоцо Христов и др. Сред тях ярко се откроява Георги Андреев, един роден артист, който с природната си дарба не един път е разсмивал и разплаквал върбешката публика.

През 1938 г. ръководството на читалището сключва договор за новообразуваната местна духова музика с ръководител Митко Мицев. Съгласно него читалището се задължава да осигури една стая за репетиции и съхраняване на инструменти. Години наред музиката свири след всяко представление на читалищната театрална трупа. Славата на върбешката духова музика се носи из цялата околия. Когато хора от други села питат - какво става във Върбешница, им отговарят, че музиката свири и народът се весели.

Днес Читалището продължава да пробужда мало и голямо. Създадена е детска фолклорна група и детска танцова група. Културно-просветното средище разполага с библиотека, съдържаща над 3 000 тома.