Въпреки, че едва една пета от младежите остават на работа в централната и местна администрация след 9-месечно обучение и работа, от социалното министерство отчитат програмата като успешна.
Според експерти и депутати от Реформаторския блок отсъствието на длъжността „стажант“ в Закона за държавния случижел обрича „Старт в кариерата“ на неуспех. И предупреждават, че тя съвсем ще се обезмисли, след като от 1 януари влизат в сила поправки в Закона за администрацията, които правят конкурсите за работа в нея абсолютно задължителни. Младежите по програмата нямат конкурентни предимства с този си незачетен „стаж“ и трудно могат да спечелят конкурси. „Свободните места в администрацията – централна и местна, се заемат от партийни назначения, които досега ползваха вратичките в закона, и практически няма място за тези младежи”, коментира Снежана Димитрова, председател на Професионалното обединение на държавните служители.
Другата младежка програма „Ново начало – от образование към заетост”, финансирана по ОП „Човешки ресурси” 2007 – 2013 г., регистрира значително по-висок резултат. По нея са разплатени 36 млн. лв. По данни на Агенцията по заетостта около 13 500 млади хора са преминали шестмесечен стаж при работодатели от реалния сектор.
С последваща заетост са около 80% от сключените договори – 8955 души”, съобщават от Българската стопанска камара. Работодателите обаче се оплакват и от тромаво администриране и от неадекватни ограничения, като например изискването предприятието да няма задължения.

Източник: БГНЕС