„Това е първа крачка за двойното увеличение на възнагражденията на учители в рамките на четиригодишния мандат. Увеличението вече е заложено в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза до 2020 година, в размер на 330 милиона лева всяка година.

Освен това предлагаме увеличаване на минималната учителска заплата на 760 лева, добави той. Учителите са тези, които трябва да интегрират децата от уязвими групи в обществото и да направят децата и обществото по-добри , каза министърът. Смятаме, че е задължително заплатата на учителите да е над средната за страната”- допълни министърът.

С друг акт се вдигат стипендиите на студентите от българските диаспори в чужбина - от 150 на 200 лева, каза още министър.

Това са студенти най-вече то Молдова и Украйна. Често това са студенти с нисък социален статус, за които стипендията е важна, добави той.

"С управленската програма заявихме намерение да премахнем ограниченията за прием за студенти от историческите български диаспори. Приемът беше увеличен от 400 на 1000 бройки. Надяваме се, че над 800 студенти ще бъдат приети в първи курс за идната учебна година“, каза още министърът.

Той отбеляза още, че през последните години голям брой учители се пенсионират. От друга страна, в професионалните направления педагогика, педагогика на обучението се обучават между 4000 и 5000 души.

"Видно е, че само малка част от студентите започнат работа като учители. Ще направим електронна платформа която да "среща търсеното и предлагането" на преподаватели", обясни министър Красимир Вълчев.

Има райони и дисциплини, където има недостиг на учители.Там ще се търси начин за задържане на преподаватели след като навършат години за пенсия, каза министърът. На други места е нужно да стимулираме подмладяването на педагогическия състав, каза още той.

Източник: dnes.dir.bg