Магданоз
Магданозът е сред най-популярните и широко използвани подправки в България, тъй като може да овкуси редица ястия. Може да се ползва пресен или изсушен, като се поделя на къдрав за гарнитури и украси и плосък за готвене. Магданозът съдържа в себе си калций и калии, фосфор и желязо, витамин В и С. Благодарение на тези вещества и витамини, магданозът дава енергия на организма, провокира апетита, помага на храносмилателния тракт и придава хубав аромат на всяка гозба. Именно за да се запази този аромат, магданозът се добавя към ястията докато те са топли, но само след като са отстранени от котлона.
Чубрица
Типична българска подправка, чубрицата има чуден аромат и вкус. Тя се дели на два вида – балканска и градинска, като е в основата на приготвянето на така обичаната от всички деца шарена сол, в комбинация със сол, червен пипер и сминдух. Чубрицата е отлична подправка за храни, които се смилат по-трудно като кайма, месо и различни варива. Може да се ползва също при приготвянето на заешко месо. Провокира апетита, помага на храносмилането и в случаи на нервен стомах.
Риган
Риганът се използва при приготвяне на редица ястия на доматена основа, както и при приготвянето на месо. Той е изключително популярна подправка за поднасяне на спагети и пица, зеленчуци и яйца. Полят със зехтин, риганът придава особено питателен вкус на салатите. Тази подправка може да провокира апетита и да подпомогне храносмилателния процес.
Босилек
Босилекът е пресен или сушен и обикновено се използва за овкусяване на агнешко и свинско месо, но също и при приготвяне на риба, пица, свежи салати с домати и сирене, супи. Тази подправка подпомага работата на чревния тракт и способства добрата обмяна на веществата в човешкия организъм.
Мащерка
Тази универсална подправка е отлична при приготвянето на риба, телешко и свинско месо. Подхожда също на ястия със зеленчуци, яйца или боб. Мащерката е чудесна за подправяне на черен дроб и кайма, както и на дивеч, като дава топъл, земен аромат на ястията.

Розмарин
Розмаринът все по-смело навлиза в българската кухня. Обикновено домакините го използват при приготвянето на различни сосове, а понякога и супи. Подхожда на картофи, печено месо и риба. Придава на ястията леко пикантен вкус, като събужда сетивата.
Джоджен
Джодженът може да се намери пресен или сушен. Любима подправка за купичка с вкусен боб, джодженът носи силен специфичен аромат.
Копър
Копърът се използва най-вече при приготвянето на таратор и различни видове зелени салати. Подхожда си също с ястия с телешко и свинско месо, както и ястия с много зеленчуци. Намира приложение и при различни туршии. Копърът съдържа висок процент витамини и действа успокояващо на стомаха и червата.
Бонус
Типичната българска кухня не може да мине без още три основни подправки. Това са: Черен пипер Използва се при подправянето на месо, супи, и сосове. Все по-често в българската кухня намират място неговите разновидности - белият пипер с лек вкус, и зеленият с по-остър вкус. Кимион Тази подправка се използва най-вече за приготвянето на кюфтета и яхнии. Дафинов лист Отлична подправка при приготвянето на прясно и кисело зеле, както и за овкусяване на дивечово и говеждо месо.

Източник: actualno.com