Кои са комбинациите от храни, които трябва да избягвате?

Бял хляб и конфитюр

Това е може би най-любимата комбинация за закуска в почти цял свят. Тя обаче причинява възпаления в червата заради маята в тестото и въглехидратите в сладкото. Двете храни заедно причиняват свръхскок в кръвната захар, предразполагат към диабет и последиците от него. Ферментацията на маята и плодовите захари след това причиняват стомашни проблеми.

Пица и газирани напитки

Комбинацията от въглехидрати, протеини и нишесте заема огромна част от енергията на тялото за храносмилане. Освен това газираните напитки добавят още повече въглехидрати, по-точно наситени захари към дневния калориен прием. Това води до тежест в червата, подуване, газове, болки, спазми. Продължителното хранене с тази комбинация може да доведе до стомашни проблеми и метаболитни смущения.

Зърнени закуски и портокалов сок

Зърнените храни в комбинация с портокалов сок особено рано сутрин не дават никакъв енергиен тласък на деня. На всичкото отгоре предизвикват подуване, газове и киселини. Портокаловият сок драстично намалява активността на храносмилателните ензими, разграждащи зърнените храни и плодовете.

Трици и прясно мляко

В триците се намира фитинова киселина, която образува неразтворими съединения в комбинация с калций и магнезий в млякото. Тези минерали се отлагат в тялото и образуват по-големи формации. Специалистите съветват да пиете мляко поне час след консумацията на трици, разтворени във вода.

Яйца и бекон

Любимата английска закуска не е никак полезна. В нея има толкова много протеини, че това вреди на здравето. Тялото изразходва невероятно много енергия, за да обработи тази тежка храна. Така се лишаваме от енергия за други дейности през деня, както и процеси в организма. За да е по-здравословно заменете бекона с домат. Ликопенът е него подобрява абсорбцията на селен от яйцата.

Паста със сирене/кашкавал и домати

Паста с доматен сос и сирене е най-разпространената комбинация в италианската кухня. Цял свят я обожава и похапва паста при всеки удобен случай. Въглехидратите в пастата обаче са толкова наситени, че се абсорбират още в устата. Това се случва в присъствието на фермент, намиращ с в слюнката ни. Доматите обаче възпрепятстват тази абсорбция, защото в тях се съдържат киселини, нарушаващи фермента птиалин. Протеините в сиренето, от трета страна, влошават още повече цялата картинка.

Салата и оцет или лимонов сок

Тази комбинация е почти задължителна за всяка трапеза. В рецептата за редица винегрети и салатени сосове присъства оцет или прясно изцеден лимонов сок. Много витамини и ценни хранителни вещества в зеленчуците обаче биват неусвоени заради киселината на оцета или лимона. Ако все пак предпочитате да добавяте киселина, не забравяйте да прибавите и малко ядки към салатата си. Те ще помогнат за усвояването на ценните хранителни вещества благодарение на мазнините в състава си.

Какао и прясно мляко

Тази комбинация е може би една от най-разпространените, особено за децата. Какаото съдържа оксалова киселина, която блокира абсорбацията на калций от млякото. И това не е всичко. Тази киселина създава условия за образуване на оксалови кристали, отлагащи се в бъбреците. В прекомерни количества тези кристали образуват камъни в бъбреците.

Източник: az-jenata.bg