За последните месеци, които засега са най-тежките на кризата в България, все още няма точна разбивка, тъй като парите са преведени авансово, но отчетите предстоят. Знае се, че през ноември в лечението на пациенти с COVID-19 вече участват близо 200 болници при 131 през октомври.

През изминалите седмици здравната система работеше на предела на възможностите си, като в някои области заетостта достигна почти 100% от предназначените за неусложнени случаи на COVID-19 легла.

1000 лв. са единствените реални пари, достигнали до работещите с COVID пациенти извън възнагражденията им. На няколко пъти бяха лансирани допълнителни плащания в системата, но те се оказа заигравка с трудното финансиране покрай прекратената основна дейност на болниците - увеличението на клиничните пътеки например бе за сметка на реализирани икономии от първата половина на годината.

От следващата година се очаква нова подкрепа за медицинските работници. Всеки лекар, чието възнаграждение е до 5000 лв., ще получава в период от една година 600 лв. месечна добавка към заплатата си независимо дали работи на първа линия с COVID-19 или не. Допълнителният месечен стимул за специалистите "Здравни грижи" ще бъде 360 лв., за санитарите - 120 лв. Тези добавки масово се възприемат в системата като признание на държавата, че не може да принуди шефовете на държавни и общински болници да увеличат заплатите на хората си.

Източник: в-к"Сега"