Юбилейната сбирка бе открита от секретаря на клуба Павлина Русева, която поздрави участниците и гостите в литературния празник. Гости на юбилея бяха Валентина Панова – председател на Конфедерация на българските писатели клон – Враца, Седефка Петкова - главен експерт „Култура, спорт и туризъм“ в община Мездра, Моника Петкова - секретар на НЧ "Просвета 1925", възпитаници на СУ „Иван Вазов“ от Клуб „Умението да говорим пред публика” с ръководител Николай Савов.

На юбилейната литературна среща присъстваха голяма част от местните творци, чиито творби са включени в Алманах "Ескус II” – Кирил Радовенски, Дарина Цветкова, Рени Митева, Дилян Добрев, Иванка Начева, Калин Топалски, Мирослав Гетов, Иван Алексиев, Николай Ненов и други.

Председателят на мездренския клуб Светла Дамяновска представи историческото развитие на литературната традиция, поставена в далечната 1952 г. от Първан Стефанов, основател на литературния кръжок в Мездра. В своето изказване Дамяновска отбеляза, че през дългия път във времето в клуба са участвали стотици местни творци, които са оставили трайна следа в литературния живот в града.

Председателят на клуба припомни, че от 2001 до 2021 г. бившите и настоящите членове на клуба са около 50 души. Всеки един от тях има своя значим творчески принос за развитието на клубната дейност и за утвърждаването на литературната традиция в Мездра. Стотиците награди от регионални, национални и международни литературни конкурси са заслуженото признание за поетите и писателите от мездренския клуб. С особено задоволство тя допълни, че интересът към словото днес е силно изразен, което се доказва с присъствието на много млади творци в групата.

Дамяновска представи юбилейния Алманах "Ескус II”, в който са поместени творбите на 25 автори. Празникът на изящното слово продължи с литературно четене на творби от Алманаха, представени от самите автори и младите почитатели на словото от СУ „Ив. Вазов“.