© jivotni.eu

Хатериите изглеждат като гущерите, но техният род е свързан с динозаврите. Тези влечуги са от застрашен вид, а тяхната продължителност на живот е над 110 години.

Най-възрастната открита риба от вида Атлантическия големоглав е била на 149 години. Макар и да живеят дълго, тяхното съществуване е застрашено от прекомерния риболов.

Гренландски кит е с най-голяма уста сред животните, а освен това сред морските бозайници те са най-дълго живеещите. Най-старият гренландски кит, който някога е бил откриван, е на 211 години.

Гуидак e мекотело от раздела Миди. В ресторантите в Китай той е вкусен и скъп деликатес. Продължителността му на живот е между 150 и 200 години. През целия този период женските могат да произведат над пет милиарда яйца.

Ламелибрахията е вид червей, който живее в Мексиканския залив. Животът му е между 170 и 250 години. Най-дългите от тях достигат три метра!

Гигантска костенурка от Алдабра е вторият по големина коралов атол на Сейшелите. Алдабра има отличителна фауна, включително най-голямата популация на гигантски костенурки в света. Една от най-старите костенурки умира на 255 години.

Минималната продължителност на живота на гренландска акула е 272 години, а максималната отчетена възраст е 392 години. Най-големите екземпляри от този вид могат да достигнат до 8 метра.

Източник:Vesti.bg