Новата учебна година в област Враца започва с 600 ученици по-малко спрямо миналата. По-малък е и броят на първокласниците. Независимо от негативните демографски тенденции, първия учебен ден носи радост за всички. Най-развълнувани са първокласниците.

"Става нещо велико. Всички започват учебната година и получават нови знания. Това ни помага за целия живот", смята врачански първолак.

Първият учебен ден е паметен и за учителите. "Всеки първи учебен ден за първи клас е така запечатан в съзнанието на всеки начален учител, че няма такива дни", сподели учителка от града. Вълнуват се и семействата на учениците. "Младежта много не ѝ се учи. Разчитаме, че като започне учебната година и така ще ги понесе вълната на знанието. Баба понякога не може да спи от притеснение какво ще се случи. Вълнуваме се", разказа баба на врачански ученик.

С преобладаваща професионална насоченост започва новата учебна година и за осмокласниците в област Враца. В гимназиите в региона в 42 паралелки ще се изучават 34 професии, а 21 паралелки са с10 профила.

От 1300 осмокласници в областта, 850 са записани в професионални гимназии, 490 в гимназии с различни профили.

Галина Евденова, началник на регионалното управление на Образованието във Враца, коментира пред “Хоризонт“: "Ние успяхме да предложим ефективен модел за утвърждаване на професионалното образование в отговор на потребностите на региона от кадри, които ще се обучават по професии, заявени от работодателите".

Ученическите предпочитания са в областта на компютрите, услугите, строителството и ресторантьорството.