В исторически план спортът е играл важна роля във всички общества, независимо дали е под формата на състезания, физическа активност или игра. Но човек може да се запита: какво общо има спортът с ООН? Всъщност спортът представлява естествено партньорство за системата на ООН.

Правото на достъп и участие в спорт и игри отдавна е признато в редица международни конвенции. През 1978 г. ЮНЕСКО описва спорта и физическото възпитание като „основно право за всички“. Но до днес правото на игра и спорт твърде често се пренебрегва.

Спортът е мощен инструмент за укрепване на социалните връзки и мрежи и за насърчаване на идеалите за мир, братство, солидарност, ненасилие, толерантност и справедливост.

Спортът като универсален език може да бъде мощен инструмент за насърчаване на мира, толерантността и разбирателството чрез обединяване на хората през границите, културите и религиите. Нейните присъщи ценности като работа в екип, справедливост, дисциплина, уважение към противника и правилата на играта се разбират по целия свят и могат да бъдат използвани в развитието на солидарността, социалното сближаване и мирното съжителство.

Спортните програми позволяват срещи на неутрална територия и в среда, в която агресията може да се контролира, регулира и трансформира и по този начин улеснява сближаването и помирението между противоположни страни.

Въпреки че самият спорт не може да спре или реши остър конфликт, той представлява гъвкава среда за постконфликтна работа и изграждане на мир, както и предотвратяване на конфликти.

Спортът се оказа икономически ефективен и гъвкав инструмент за насърчаване на целите на мира и развитието. От създаването на ЦХР през 2000 г. спортът играе жизненоважна роля за укрепването на всяка от осемте цели, факт, който е признат в много резолюции на Общото събрание. В Програмата за устойчиво развитие към 2030 г. ролята на спорта за социалния прогрес се признава допълнително:

„Спортът също така е важен фактор за устойчиво развитие. Ние признаваме нарастващия принос на спорта за осъществяването на развитието и мира в насърчаването на толерантността и уважението и приноса, който допринася за овластяването на жените и младите хора, индивидите и общностите, както и за целите на здравеопазването, образованието и социалното приобщаване.“