317 са хората, които са настанени за болнично лечение. 40 души са в интензивни отделения.

Изследвани вчера у нас са 1302. Общият брой на тестуваните е 46 510, което е 6 644 на 1 милион население.

Очевидно е, че Видин е на първо място, сред местата с по-голяма циркулация на вируса. Но няма да предприемем мерки от рода на Банско, обяви д-р Кунчев. Заради дома за стари хора във видинското село Гара Орешец и новото огнище на коронавирус у нас - в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин. Това е второто огнище в тази област в такъв тип социално заведение.

Вчера от болницата във Враца е избягал възрастен пациент с COVID-19, настанен във Врачанската болница. Той излязъл от лечебното заведение, за да се разходи навън. Това се случва само ден след като заедно с още шест заразени лица от дома за стари хора бяха транспортирани за лечение във Враца. Хванали го на бензиностанция, избягал докато лекарите приготвяли поредните вливания. Във външна среда е прекарал около половин час, за който е преминал около 300 метра. Времето му за контакт с друг е било много малко, възможността да зарази някого - също.
Няма данни да е контактувал с някой, обясни д-р Кунчев.

Вчера е направено второ плазмопреливане на пациент в по-тежко състояние от предишиния във ВМА. Той е бил в интензивно отделение. Днес и двамата са афибрилни, без температура. Първото такова лечение беше приложено на 29 април на тежкоболен във ВМА, обяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Кога ще се възстановят профилактичните прегледи? Отговори д-р- Кунчев: Разрешили сме тези за деца до 18 години, за възрастните ще е в по-късен етап. Искаме първо да започнем с реално нуждаещите се, с хронични заболявания и така. А на по-късен етап ще се възобновят и профилактичните прегледи.