© Община Видин

Директорът на гимназията Румяна Петрова благодари за хубавите думи и отбеляза, че постигнатите успехи са резултат от усилията на много хора. „Днес фамилия МГ се събра. Събра ни празник – важен, прекрасен: 50 години от създаването на нашето училище. Училище, изживяло съзидание, но и много промени. Училище с богата история. Училище, което е дало изключително голям дан на развитието на образователното дело в града ни“, заяви Петрова.

На юбилея бе отдадено заслуженото признание на част от хората, допринесли за издигане авторитета на видинската математическа гимназия. Икони на светите братя Кирил и Методий, осветени от Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Даниил, получиха бившите директори на ППМГ Здравко Дамянов и Георги Иванчев, както и редица изявени учители, оставили незаличима следа в историята на гимназията. Отличени бяха също така и един от успешните бивши възпитаници на гимназията – математикът доц. Ангел Живков, както и вървящият по неговите стъпки Радослав Попов, който в момента е ученик в 11 клас.

Празничната програма по случай 50-годишнината на видинската математическа гимназия започна с тържествено шествие под мотото „Да съберем семейството“, в което се включи и заместник-кметът Борислава Борисова. Шествието, водено от Градския духов оркестър, тръгна от двора на училището, премина през площад „Бдинци“ и централната пешеходна зона на Видин и стигна до Спортна зала „Фестивална“. Там се проведе едно изключително атрактивно събитие – мач, в който един срещу друг се изправиха бивши и настоящи баскетболни звезди на ППМГ. Оспорваната среща завърши при резултат 59 на 55 точки в полза на отбора на ветераните. Част от днешните юбилейни събития бе и прожекцията на филма „50 години определяме бъдещето“.

За своя юбилей Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ е удостоена с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента на Република България. Отличието се присъжда на учебното заведение за значим принос за образованието на поколения ученици, както и за ролята му в изграждането на съвременния облик и методика на профилираното обучение по точните и природните науки.