В събитието участваха посланиците на Словения, Хърватия, Босна, Македония и Черна гора. На поканата се отзоваха и посланиците в София на Бразилия и Южна Африка, Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, кметът и заместник-кметът на община Белоградчик Борис Николов и Росен Младенов, замаместник-кметът на община Княжевац Радоица Вучич, заместник-председателят на ОбС – Игор Стеванович, началникът кабинета на кмета на общината Бранислав Йосифович и Владан Радованович – координатор за трансгранично сътрудничество.

Посланик Чургус приветства участниците в приема и изрази голямото си задоволство от установените прекрасни отношения, които ежегодно се задълбочават и обогатяват и си пожела тези процеси да продължават все така и занапред и след 50 години нашите потомци отново да се събират и празнуват.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България говори за важната роля която имат Западните балкани и, че без тях не може да се говори за сигурност в Европа.

Висока оценка за установените отлични добросъседски отношения десетилетия наред бе дадена от кмета Борис Николов. Той акцентира на редица инициативи, прояви и събития, които изпълват обществения живот на двете общини – съвместни проекти на местните власти, в областта на културата, спорта, туризъма и не на последно място изключително добрите взаимоотношения между турлашките дружества от двете страни на границата.

За постигнати резултати в съвместната дейност на общините и бъдещи планове за работа говориха и Бранислав Йосифович и Владан Радованович. И този път многократно се споменаваше името на прохода „Кадъ Боаз“ и големите очаквания за построяването на нов граничен контролно – пропусквателен пункт.

Участниците в „Срещата с приятели“, както неофициално я назова Н.Пр. Владимир Чургус, имаха възможността да се насладят на популярни творби класическа музика в изпълнение на квартет на Белградския симфоничен оркестър и ревюто на студио за изворен фолклор, разгледаха етноизложба, дегустираха вина на местни изби. Всички гости получиха символични подаръци и рекламни материали на двете общини.