Световният ден на околната среда е провъзгласен на 15 декември 1972 г. на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция. Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

Датата 5 юни е избрана, именно защото на този ден започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.

В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

Отново на 27-ата сесия на общото събрание е създадена нова организация в рамките на ООН - Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Под нейната егида ежегодно се отбелязва и празникът. На този ден ООН връчва и тематична награда на заслужили в областта държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда - "Глобал-500".

По повод 5 юни екоинспекциите в страната организират различни инициативи - открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии, Ден на отворените врати.


Източник: moew.government.bg