Сега ви представяме 5 факта за празника, които може би не знаехте:

1.Не винаги в историята Коледа се е празнувала на 25 декември

Истината е, че действителната дата, на която се ражда Исус Христос, остава загубена някъде по дългия път на историята, като дори в Библията никъде не споменава датата 25 декември.

Написаното в нея обаче кара много историци да стигнат до заключението, че Божият Син всъщност се е появил на този свят през пролетта.

Някои от тях твърдят още, че датата, на която отбелязваме Коледа днес, е била избрана, защото съвпада с езическия празник Сатурналии, почитащ бог Сатурн, чиито обичаи включвали размяната на подаръци.

2. Първата излъчена от Космоса песен е Jingle Bells

На 16 декември 1965 г. В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.

3. Традицията за закачане на чорапи на камината започва случайно

Според една легенда този обичай започва благодарение на беден мъж, който е нямал достатъчно пари за зестра на трите си дъщери. Една вечер, след като момичетата окачили своите току-що изпрани чорапи на камината, за да изсъхнат по-бързо, Свети Никола пуснал в комина злато, което се озовало в тях.

4. Гирляндите, използвани за украса днес, в миналото са били много ценни

Първите гирлянди са се появили през 1610 г. в Германия, като в началото са за тях са били използвани нишки от истинско сребро. Макар и издръжлив, този метал бързо потъмнявал, ето защо впоследствие били правени опити да се замени със смес от олово и калай, които обаче се увенчали с провал, защото сплавта била тежка.

5. Коледа е била незаконна в САЩ

От 1659 г. до 1681 г. всеки, който е бил хванат да се весели в колониите, е бивал глобен. До Войната за независимост денят е имал толкова малко значение, че Конгресът дори провежда първата си сесия на 25 декември 1789 г. Нещо повече, трябвало е да мине почти един цял век, за да обявят Коледа за федерален празник.