Тази година празниците на културата ще започнат на 3 май (четвъртък) с традиционната "Панорама на образованието". От 10:30 до 14:00 ч. местните учебни заведения ще представят добри образователни практики, след което ще се проведат турнири по шахмат, табла, белот, както и кулинарни дегустации. В 17:00 часа официално ще бъде открит Общинският фестивал "Магията на Мездра 2018“. Час след това кметът на Мездра ще открие официално "Табиет Мездра". Следват кулинарни презентации, концерт на Ани Сарандева, участвала в телевизионния формат "България търси талант“, и на Агатангелос Агатангелу от Кипър, стигнал до полуфинал на "X Factor България 2015". Първия ден от фестивала организаторите са нарекли символично "Гръцка вечер".

С концерт от "Магията на Мездра 2018“ ще започне вторият ден от "Табиет Мездра". От 9:00 сутринта местни групи и състави ще покажат уменията си на фестивалната сцена. През целия ден организаторите са предвидили концерти и кулинарни дегустации, както и много награди за участващите в турнирите по белот, шахмат и табла.

В 19:00 започва "Сръбската вечер" от четиридневния фест. Гост изпълнители ще бъдат "Ритмико бенд“, а вечерта ще бъде закрита от легендата на сръбската фолк музика Бобан Здравкович, който ще изпълни едни от най-големите си хитове - "Lepa žena“ и "Поне за ден“, "Dve obale", "Отказвам да приема" и др.

"Балканската вечер" от табиетлийския фестивал ще бъде на 5 май (събота). Кулинарни презентации и дегустации ще съпътстват и този ден, а читалищни състави ще представят фолклорните традиции на мездренския край. В края на вечерта две от музикалните звезди на "Пайнер" Айшенур и Соня Немска ще се погрижат за доброто настроение за жителите и гостите на града.

Денят на Мездра - 6 май (Гергьовден) ще започне с празнична литургия в в 9:00 ч. Храм "Св. Георги Победоносец“. В 10:00 ч. пред сградата на Общината кметът Генади Събков ще поздрави гражданите по случай празника на града. Малко след 10:30 ч. роденият в Мездра пловдивски художник Николай Кучков ще представи своята юбилейна изложба. От 11:30 до 14:00 ч. читалищни състави ще изпълнят фестивалната сцена, заедно с победителя в международния фестивал "Пирин фолк Сандански“ Светлин Миланов, който ще изпълни своите най-популярни песни.

До 17:00 часа организаторите на фестивала са предвидили няколко танцови уъркшопа и турнири. Сдружение "Ново поколение на талантите“ - Мездра ще представи младите таланти на града. Фолклорната вечер ще завърши с концерт на Поли Паскова и Ансамбъл "Чинари". В празничния ден ще бъдат наградени и трима изявени граждани, удостоени с престижното отличие "Почетен гражданин на Мездра“.

На 8 май (вторник) от 17:30 ч. с концерт на Мая Нешкова ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от създаването на Районното полицейско управление. По традиция на 9 май в Мездра ще бъде честван Денят на победата и Ден на Европа.

На следващия ден, 10 май, от 15:00 ч. на спортната площадка в СУ "Иван Вазов“ ще се проведе ІV лекоатлетически турнир "Най-добрите” за ученици от І-ІV клас, а от 19:00 ч. в Дом на железничаря е театралният спектакъл "Всичко или нищо".

На 11 май (петък) от 10.00 ч. в ОУ "Св. св. Кирил и Методий” ще отбележи своя патронен празник.

На 12 май (събота) Люти брод ще бъде отбелязана 125-та годишнина от рождението на ген. Иван Кинов, а в Мездра ще се проведат Градско първенство по художествена гимнастика на детските градини, Зонален турнир по хандбал за юноши старша възраст и Градско първенство по художествена гимнастика за деца от 7-14 години.

На 13 май (неделя) в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа” край Очин дол ще се проведе тазгодишното издание на Националния фолклорен събор "Де е българското”.

На 15 май (вторник) любителите на театъра могат да гледат в Дома на железничаря спектакъла на Драматичен театър - Монтана "Мистериите на Дон Жуан”.

На следващия ден, 16 май (сряда) ще се проведе Градско първенство по класически шах за ученици и ще бъде отбелязана 70-ата годишнина на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство. От 19:00 ч. на градския площад концерт ще изнесе Представителният танцов ансамбъл "Мездра" при Читалище "Просвета".

На 17 май от 10:00 ч. ще се състои Смесена лекоатлетическа щафета на детските градини, в 15.00 ч. - футболен турнир за детските градини, а от 19.00 ч. популярният актьор и певец Руслан Мъйнов ще изнесе концерт в Дома на на железничаря.

От 14:00 ч. на 18 май (петък) в Заседателна зала на Община Мездра са VІІІ Майски краеведски четения.

На 19 и 20 май (събота и неделя) в Археологически комплекс "Калето" ще се проведе четвъртото издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура.

От 17:00 ч. на 22 май (вторник) е годишният концерт на Центъра за подкрепа за личностно развитие.

На следващия ден, 23 май (сряда) ще бъдат определени призьорите в ХVІІІ открит турнир по футбол на малки врати за фирмени, квартални и селски отбори

45-ите Празници на културата "Мездра-май“ ще завършат на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Програмата за този ден предвижда шествие на възпитаници на детските градини и училищата, празничен концерт на детски състави и награждаване на изявени ученици, групи и състави. Вечерта от 19:30 ч. ще бъдат изпратени зрелостниците от Средно училище ”Иван Вазов“.