Освен дванадесетте апостоли, Господ Иисус Христос избрал още седемдесет други. Св. евангелист Лука разказва така: "след това Господ избра и други седемдесет ученици и ги разпрати пред Себе Си по двама за всеки град и място". Дванадесет били при него, като свидетели на неговия живот, а седемдесет подготвяли човеците към приемането на Христа Спасителя, като проповядвали преди него в тези градове, които Господ възнамерявал да посети.

Те проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса.

За да покаже равночестието на всеки от Седемдесетте и за да предотврати разногласия в почитанието им, Православната църква установила тяхното общо празнуване, но паметта на всеки от тях се възпоменава и поотделно, в определени дни в годината.

На този ден празнуват всички, които носят имената Тихомир и Тихомира. Името е от славянски произход и е образувано от думите „тих” и „мир”, което характерно за славянската именна система.

Другата версия за произхода и значението на името Тихомир е, че произлиза от гръцки език и означава „случайност”, „съдба”.