По думите му това дава основание да се направи апел към гражданите с молба по-стриктно да се спазват мерките, които до момента са разписани. От утре мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани при запълняемост до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително се носят предпазни средства като маски и шлемове, поясни още Ананиев.

По думите на министъра в магазините и моловете задължително трябва да се носят маски - и от гражданите, и от персонала. Министър Ананиев каза, че се засилва контролът по спазването на мерките в обществения транспорт, лечебните заведение и аптеките.

Специално за провеждането на футболни мачове, здравният министър съобщи, че се позволява до 1000 души на сектор. На останалите открити спортни мероприятия трябва да се спазва физическата дистанция от метър и половина, уточни Ананиев. Той посочи, че се обсъжда и до края на седмицата ще се вземе решение дали да се продължи извънредната епидемична ситуация.

Доц. Ангел Кунчев заяви от своя страна, че ситуацията е сложна и има достатъчно притеснителна бройка на увеличените случаи. Националният здравен инспектор поясни, че продължават усилията да се държи под контрол инфекцията. Доц. Кунчев коментира, че не е малък брой на хората, които продължават да правят, каквото си искат. Кунчев коментира, че ще бъдат съставени актове на двете политически сили ГЕРБ и БСП - партиите ще бъдат глобени с максималната сума от 3000 лева затова, че са допуснали събиране на много хора на закрито. От думите на доц. Кунчев стана ясно, че същата мярка ще бъде предприета и с Националния стадион "Васил Левски".

Всяко събиране на много хора на едно място крие голям риск. Точка. Няма смисъл да обясняваме защо това е така - риск съществува, категоричен е Ангел Кунчев. Вирусът не се търкаля по улиците, вирусът е в нашия нос, в нашето гърло и това не се е променило и няма да се промени, убеден е Ангел Кунчев. Националният здравен инспектор подчерта, че този вирус продължава да не се държи като нормален респираторен вирус.