По този повод секретарят на Община Мездра Севдалина Джамбазка и директорът на Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ Елена Нанова проведоха работна среща с назначените младежи, по време на която ги запознаха със спецификата на дейностите, които ще извършват и с техните наставници. На срещата присъстваха и кметове на селата в общината, в които ще работят младежите.

Повечето от назначените млади хора ще участват в програмата за поредна година. Такъв е случаят с 27-годишния Петър Кенов, който 9 месеца преди стартиране на програмата многократно е търсил информация и съдействие от Общинската администрация за необходимите документи, условия и срокове за подаване на заявленията. "Участвам в програмата за втора поредна година. Работата ми допада, затова силно желаех да се включа пак. За последно работих през лятото в Созопол като помощник-готвач“, разказа Петър.

29-годишната Ани Петрова е назначена по програмата "Обучения и заетост на младите хора" за трета година. Ще работи като озеленител, както и предходните години. Тя сподели, че младите хора в България срещат сериозни затруднения в намирането на постоянна работа. "Не спирам да търся работа, но все се появяват временни позиции - за по 4 или 6 месеца. По тази причина се включвам в различните програми за заетост, предлагани от Бюрото по труда. Въпреки трудностите, призовавам младите хора да не се отказват и да търсят работа“, сподели Ани.

29-годишният Людмил Панчев също участва в програмата за поредна година. Той е със средно специално образование, но споделя, че среща затруднения в намирането на работа. "Образованието ми е икономическо, а на местата, където съм подавал документи, искат висше техническо образование. на други места съм отхвърлян пък по чисто субективни критерии“, заяви Людмил.

Бисер Банков е на 27 г. и живее в село Моравица. Той е сред малцината младежи, които за първи път подават документи и са включени в програмата. "Работил съм преди предимно в сферата на строителството. Сега съм разпределен в групата, която ще работи по поддръжката на пътищата и мисля, че ще се справя. Последната ми месторабота бе през август миналата година, затова сега съм благодарен, че съм одобрен и включен в програмата", каза Бисер.

Кметът на Моравица Коно Жилковски сподели, че малките населени места имат нужда от повече такива програми, които да са с по-голяма продължителност. "Програмата за осигуряване на обучения и заетост на млади хора до 29-годишна възраст е прекрасна. Заплащането също е добро. Кметствата определено имат нужда от помощта на младежите, защото винаги има недостиг на работна ръка. Особено силно това се усеща през пролетта. За жалост в България повечето хора не са свикнали да пазят чистота и да оценяват труда на другите. Жалко е, че се налага тези млади хора, които са наети да изпълняват специфични дейности, да помагат и с почистване”, заяви още Жилковски.


Средствата за изпълнението на програма "Обучения и заетост на младите хора“ възлизат на около 150 хил. лв. и са предоставени безвъзмездно по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Младежите са класирани по методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика: да са на възраст до 29 години и в последната една година да са били безработни и регистрирани в Бюрото по труда. Те ще работят на пълен работен ден и ще получават минималната работна заплата - 510 лв.