Всички възпитаници на клуба, които се явиха на изпита, издържаха успешно теста и се изкачиха с още едно стъпало в йерархията на този вид източно бойно изкуство.

Двама от най-напредналите състезатели на КИБИ "Лотос-М" - Виктор Ковяр и Деяна Минева, покриха техническите изисквания за кафяв колан (3 кю).

Кристиян Петков, Елица Георгиева , Велян Костов, Емил Минев, Цветослав Марковски и Константин Нецов защитиха 7-мо кю и правото да носят оранжев колан.

6-има състезатели преминаха успешно изпита и защитиха една от началните ученически степени - 8-мо кю, и правото да носят жълт колан – Михаил Марковски, Владимир Куртев, Тервел Пачев, Кристиана Пачева, Васил Христов и Симеон Ангелов.

Алексндър Банчев, Кристиян Панов, Николета Димитрова, Никола Тинков, Никола Тодоров, Памела Петрова, Давид Дончев, Диана Дончева и Кристиян Христов защитиха 9-то кю и правото да носят бял колан с черта.

Преминалите успешно изпита получиха първите си будо паспорти за технически степени от Българската федерация Шотокан Карате-до, които важат в целия свят, а Деяна Минева и Виктор Ковяр - и състезателни паспорти, заверени от Международната японска карате-до асоциация (IJKA).

Пред MediaNews сенсей Лъчезар Ненов изрази задоволство от представянето на мездренските каратеки в годишния изпит за ученически технически степени (кю). Той благодари за всеотдайността и грижите, които полага вече близо три десетилетия за развитието на източните бойни изкуства в Мездра, на инструктора Василий Ковяр и каза, че най-важната цел в овладяването на изкуството карате е самоусъвършенстването. А начинът да го правиш е много труд: „Работа, работа и така всеки ден”.

От своя страна сенсей Василий Ковяр допълни, че за него и за възпитаниците му не е най-важното на всяка цена да стават шампиони, а да възпитават качества и умения за преодоляване на трудности и препятствия.

В момента в КИБИ "Лотос-М" се обучават около 30 подрастващи каратеки на възраст от 5 до 17 години, които изучават класическия вариант на Карате-до - Шотокан, съхранил духа и традициите, завещани от бащата на модерното карате японския майстор Гичин Фунакоши (1868-1957).