"Днешният ден е повод да отворим сърцата си за доброто и да бъдем заедно, както досега. Заедно да празнуваме, но и заедно да споделяме трудности и успехи в бъдеще. Нека все така с достойнство и мъдрост да пазим традициите и да работим за авторитета на селото ни, за превръщането му в желано място за живот, в приветлив и гостоприемен дом не само за нас, но и за нашите деца", каза в приветствието си кметът на Оселна Росен Николов.

"Но този ден е и ден за почит към паметта Ботев и загиналите за свободата наБългария. Да пазим и заветите на героите и да ги предаваме на децата си"- допълни кметът.

В празничната програма се включиха малчугани от местната Детска градина "Здравец", Женската певческа група "Оселнишки напеви" и Детската танцова група "Оселнишки ритми" при НЧ "Просвета-1929", Танцова група приЧиталище „Факел -1926“ – Зверино, Флклорна формация „Хоп - троп на хорото“ при СУ „Св. Климент Охридски“- Зверино, Женска фолклорна група „Плетеница“ приЧиталище „Факел -1926“ – Зверино и Женски народен хор при НЧ „Н. Й. Вапцаров“ с. Игнатица.

На сцената в Културния дом в селото се изявиха децата от Центъра за личностно развитие и подкрепа Мездра – Борислава Стоименова и Йоана Лиловска, с художествен ръководител Анета Петкова, също малките местни народни певци Славея, Тодор и Камелия.

За да почетат паметта на Войводата, Мирела Стефанова изпълни безсмъртната балада „Хаджи Димитър“, а Поля Росенова изпълни стихотворението „Родното ми село“.

Всеки един от участниците получи специален плакет грамота символизиращ силата и мощта на Балкана и непокорния дух на балканджиите.

Гост на празника на балканджиите бе общинският съветник Венелин Кръстев.

След края на празничната програма, селото бе посетено и от кмета на община Мездра Генади Събков.